JavaScript must be enabled in order for you to use the Site in standard view. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To use standard view, enable JavaScript by changing your browser options.

| Last Updated:: 19/03/2024

Quiz Questions

World Wildlife Day Quiz Contest - March 3rd
 
 
1. What is the name of the largest rainforest in the world?
 
A. Amazon
B. Congo
C. Borneo
D. Madagascar
Ans. (A)
 
2. Which animal is known as the "king of the jungle"?
 
A. Tiger
B. Lion
C. Leopard
D. Gorilla
Ans. (B)
 
3. Which of the following is the smallest mammal in the world?
 
A. Mouse lemur
B. Pygmy shrew
C. Bumblebee bat
D. Squirrel
Ans. (C)
 
4. What is the name of the process by which plants convert sunlight into energy?
 
A. Transpiration
B. Respiration
C. Digestion
D. Photosynthesis
Ans. (D)
 
5. Which of the following is the national bird of the United States?
 
A. Pigeon
B. Turkey
C. Peacock
D. Eagle
Ans. (D)
 
6. Which animal is known for its distinctive black and white stripes?
 
A. Cheetah
B. Zebra
C. Giraffe
D. Kangaroo
Ans. (B)
 
7. Which of the following is the national animal of India?
 
A. Tiger
B. Lion
C. Elephant
D. Leopard
Ans. (A)
 
8. Which of the following is the largest bird in the world?
 
A. Emu
B. Ostrich
C. Kiwi
D. Albatross
Ans. (B)
 
9. Which animal is the fastest on land?
 
A. Cheetah
B. Lion
C. Zebra
D. Gazelle
Ans. (A)
 
10. Which of the following is a critically endangered species?
 
A. Snow Leopard
B. African Elephant
C. Black Rhino
D. Polar Bear
Ans. (C)
 
11. Which of the following is the national animal of Australia?
 
A. Kangaroo
B. Koala
C. Emu
D. Platypus
Ans. (A)
 
12. Which animal is known as the "ship of the desert"?
 
A. Elephant
B. Camel
C. Deer
D. Horse
Ans. (B)
 
13. Which animal is the largest mammal in the world?
 
A. Elephant
B. Giraffe
C. Blue whale
D. Hippopotamus
Ans. (C)
 
14. Which of the following is the fastest animal in the world?
 
A. Peregrine falcon
B. Cheetah
C. Sailfish
D. Blue marlin
Ans. (A)
 
15. What covers one-third of the land's surface and helps to keep our planet healthy by storing carbon and producing oxygen?
 
A. Lakes
B. Forests
C. Oceans
D. Mountains
Ans. (B)
 
16. Which state is Bhadra Wildlife Sanctuary located in?
 
A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
Ans. (A)
 
17. Approximately how many muscles are there in a trunk of an elephant?
 
A. Around 100,000
B. Around 40,000
C. Around 5,000
D. Around 45,000
Ans. (B)
 
18. Which of the following is the most trafficked animal in the world?
 
A. Pangolin
B. Elephant
C. Rhino
D. Lion
Ans. (A)
 
19. Which are the only primates that can fly?
 
A. Monkey
B. Bat
C. Lemur
D. Squirrel
Ans. (B)
 
20. Which animal is the largest carnivore on land?
 
A. Siberian tiger
B. African elephant
C. Polar bear
D. Grizzly bear
Ans. (C)
 
 


 

Wetlands Day Quiz
 
1.   What is the World Wetlands day 2024 theme?
 
a)   Ecosystem restoration
b)   Wetlands and human wellbeing
c)    Conserve wetlands
d)   None of the above
Ans. (b)
 
2.   Which of the following is NOT a type of Wetland?
 
a)   Marsh
b)   Desert
c)    Swamp
d)   Bog
Ans. (b)
 
3.   Name the 1st Ramsar site(s) in India?
 
a)   Sundarbans
b)   Pichavaram
c)    Chilika Lake in Orissa and Keoladeo National Park
d)   Pallikarani
Ans. (c)
 
4.    What important role do wetlands play in biodiversity?
 
a)   Decreasing biodiversity
b)   Disrupting ecosystems
c)     Providing habitat and breeding grounds
d)   Reducing species interactions
Ans. (c)
 
5.     What type of soil is found in wetlands?
 
a)   Hydric
b)   Red
c)    Hydro
d)   Dry
Ans. (a)
 
6.    Which country has more number of Ramsar sites?
 
a)   UK
b)   Mexico
c)    China
d)    India
Ans. (a)
 
7.   What percentage of the Earth's land surface is covered by wetlands?
 
(a) 1%
(b)  3%
(c)    6%
(d) 10%
Ans. (c)
 
8.   What type of wetland is characterized by its water-saturated, spongy peat deposits?
 
a)   Swamp
b)   Fen
c)    Bog
d)   Marsh
Ans. (c)
 
9.   Which wetland type is characterized by its periodic or intermittent flooding?
 
a)   Swamp
b)   Fen
c)    Vernal pool
d)   Bog
Ans. (c)
 
10. What is the term for the process where wetlands act as a natural filter, removing pollutants from water?
a)   Desalination
b)   Phytoremediation
c)    Filtration
d)   Purification
Ans. (b)
 
11. What is the dominant vegetation in salt marshes?
a)   Cacti
b)   Grasses
c)    Mangroves
d)   d) Conifers
Ans. (b)
 
12.What is the primary source of energy for the unique ecosystems found in wetlands?
 
a)   Wind
b)   Sunlight
c)    Geothermal heat
d)   Tidal forces
Ans. (b)
 
13.What is the term for the conversion of wetlands into dry land for agriculture or urban development?
 
a)   Preservation
b)   Reclamation
c)    Restoration
d)   Conservation
Ans. (b)
 
14.What type of wetland is characterized by its saturated soil and dominated by herbaceous plants?
 
a)   Swamp
b)   Marsh
c)    Fen
d)   Bog
Ans. (b)
 
15.Which wetland type is often characterized by its woody vegetation and standing water?
 
a)   Fen
b)   Swamp
c)    Marsh
d)   Bog
Ans. (b)
 
16. What is the term for the seasonal movement of animals to and from wetlands?
 
a)   Hibernation
b)   Migration
c)    Dormancy
d)   Adaptation
Ans. (b)
 
17. Why wetlands are often referred to as the "kidneys" of the landscape?
 
a)   They resemble kidney shapes
b)    They filter and purify water
c)    They store excess nutrients
d)   They regulate blood flow
Ans. (b)
 
18. What international convention focuses on the conservation and sustainable use of wetlands?
 
a)   Kyoto Protocol
b)   Ramsar Convention
c)    Montreal Protocol
d)   Basel Convention
Ans. (b)
 
19.Which is the largest wetland in India?
 
a)   Kolleru lake
b)   Lonar lake
c)    Sunderbans
d)   Chilika lake
Ans. (c)
 
20. Wetlands are?
 
a)   Ecopones
b)   Ecosystems
c)    Ecotones
d)   Ecology
Ans. (b)
 
 

 

Q 1. Major illness caused due to non availability of sanitation facilities?

Ans. Diarrhoea

Q 2. Arrange in order step by step.

 

a. Wash your hands with water
b. Wet your hands
c. Dry hands with towel
d. Use soap on hands and make foam
e. Rub hands properly for 20 sec
Ans.  b,d,e,a,c

 

Q 3. When should one wash hands?

 

a. Before and after having meal
b. After using toilet
c. Before preparing food
d. After playing with a pet
e. All the above
Ans. (e)

 

Q 4. How long should you wash your hands?

 

a. 20 sec
b. 5 sec
c. 1 min
Ans. (a)

 

Q 5. What is the single most effective way to prevent the transmission of disease?

 

a. Antibiotics
b. Hand washing with water only
c. Hand washing with soap and water
d. No way
Ans. (c )

 

Q 6. How many times one should wash teeth?

 

a. once a day
b. Twice a day
c. Thrice a day
Ans. (b)

 

Q 7 SPM stands for………

Ans. Suspended Particulate Matter

 

Q 8. What is reason for drying your hands after washing them?

 

a. So that you don’t drip water everywhere.
b. Because germs and bacteria are more easily spread with wet hands.
c. Your hands are slippery when wet, and you will not be able to hold kitchen utensils properly.
d. All the above.
Ans. (b)

 

Q 9. Which of the following is true about bacteria?

 

a. Bacteria multiplies and grows faster in warm environments.
b. Bacteria needs air to survive.
c. Every type of bacteria can give people food poisoning.
d. By freezing food you can kill bacteria.
Ans. (a)

 

Q 10. Which of the following does bacteria need to assist it to grow and multiply?

 

a. Water.
b. Food.
c. Warm temperatures.
d. All the above.
Ans. (d)

 

Q 11. How can you tell if food has enough bacteria to cause food poisoning?

 

a. It will smell.
b. You can’t, it will appear normal.
c. It will have a different colour.
d. It will taste different.
Ans. (b)

 

Q 12. How many times a day should you brush your teeth?

 

a. One.
b. Two.
c. Three.
d. Four.
Ans. (b)

 

Q 13. Which country consumes the most energy in the world?

 

a. Russia.
b. China.
c. The United States.
d. India.
Ans. (c)

 

Q 14. Washing my hands should be:

 

a. Mostly avoided
b. Only done when they look dirty
c. A habit that I do often
d. None of the above
Ans. (c)

 

Q 15. Viruses are:

 

a. Complete saprophytes
b. Partial parasites
c. Partial saprophytes
d. Total Parasites
Ans. (d)

 

Q 16. Smallest form of bacteria is called:

 

a. Vibrio
b. Cocci
c. Bacilli
d. Spirilla
Ans. (b)

 

Q 17. Which one of the following disease caused by bacteria:

 

a. Tuber culosis
b. Mumps
c. Small Pox
d. Rabies
Ans. (a)

 

Q 18. Expanded form of HIV is:

 

a. Human immune virus
b. Human immunity deficiency virus
c. Human immuno deficiency virus
d. None of these
Ans. (c)

 

Q 19. Normal temperature of human body is:

 

a. 40.5 degree Fahrenheit
b. 36.9 degree Fahrenheit
c. 98.4 degree Fahrenheit
d. 82.4 degree Fahrenheit
Ans. (c)

 

Q 20. Strongest muscles of man found in:

a. Wrist
b. Finger
c. Jaw
d. Leg
Ans. (c)

 

Q 21. Which one of the following is a water borne disease?

a. Influenza
b. Small pox
c. Malaria
d. Cholera
Ans. (d)

Q 22. What is the name given to the green pigment in plants?

a. Stomata
b. Chlorophyll
c. Tendrils
d. Starch
Ans. (b)

 

Q 23. Which of the following type of teeth is used for grinding food?

a. Molar
b. Incisor
c. Canine
d. Milk teeth
Ans. (a)

 

Q 24. What is the single most effective way to prevent the transmission of disease?

 

a. Antibiotics
b. Handwashing
c. Condoms
d. All of the above

Ans. (b)

 

Q 25. What element is added to water to prevent tooth decay?

 

a. Chlorine
b. Fluoride
c. Sugar
d. None of these

Ans. (b)

 

Q 26. What uses, on average, 26% of the water in a home?

 

a. Shower
b. Dishwasher
c. Toilet Flushung
d. None of these

Ans. (c)

 

Q 27. Which one of the following gases plays a decisive role in affecting the climate of earth?

 

a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Carbondioxide
d. Hydrogen

Ans. (c) 

 

Q 28. Which fruit is rich in potassium?

 

a. Banana
b. Orange
c. Pear
d. Mango

Ans. (a)

 

Q 29. Which one of the following, acts like a fuel in driving the body?

 

a. Carbohydrates
b. Vitamin
c. Fats
d. Water

Ans. (a)

 

Q 30. The maximum amount of forest covered area is present in:

 

a. Orissa
b. West Bengal
c. Himachal Pradesh
d. Madhya Pradesh

Ans. (d) 

 

Q 31. What is iodine and why it is so important ?

 

Ans. Iodine is a natural element and is an essential nutrient. it is very important for the human growth and development. 

 

32. Which ministry initiated the Swachch Bharat Mission?

 

a. Ministry of Environment and forest

b. Ministry of Urban Development Housing

c. Ministry of Urban development

d. Ministry of Drinking water and Sanitation

 

Ans.(d) Ministry of Drinking water and Sanitation